Subsidies voor elektrisch rijden op een rij

29 november 2024

Het is vandaag de dag belangrijk om duurzame keuzes te maken. Door duurzame keuzes te maken, kun je het milieu een handje helpen. Zo wordt het vanuit de overheid ook steeds meer aangemoedigd om elektrisch te gaan rijden. De overstap naar elektrisch rijden maak je natuurlijk bij 123Lease. Deze duurzame keuze wordt beloond met verschillende subsidies. Welke subsidies er allemaal zijn, zetten we hieronder voor je op een rij.

SEPP: voor de particulier

Bij 123Lease kun je als ondernemer een auto leasen. Het is dus goed om te weten dat de SEPP niet voor jou geldt als je bij ons een auto gaat leasen. Natuurlijk zetten we wel alle subsidies die gelden, voor je op een rij.

De eerste subsidie waar je - tot 2025 - nog gebruik van kunt maken, is de SEPP-subsidie. Dit is een subsidie speciaal voor particulieren die elektrisch willen rijden. Dit geldt voor de particulier die een elektrische auto wil kopen of wil private leasen. Met deze subsidie kun je een tegemoetkoming krijgen en daarmee wordt het nog aantrekkelijker om te kiezen voor een elektrische auto. Als je een nieuwe elektrische auto koopt of private leaset, kun je een subsidie aanvragen van 2950 euro. Als je een gebruikte elektrische auto koopt of leaset, kun je een tegemoetkoming krijgen van 2000 euro. Wel is het belangrijk dat je de auto hebt gekocht of geleased op 1 januari, of later. Je kunt nog alleen in 2024 gebruikmaken van de SEPP-subsidie, aangezien deze subsidie in 2025 wordt afgeschaft. Deze subsidie geldt dus niet voor financial lease rijders!

SEBA: voor de ondernemer

Een subsidie waar je wél gebruik van kunt maken als je een auto leaset bij 123Lease, is de SEBA-subsidie. De SEBA-subsidie is speciaal bedoeld voor ondernemers die een uitstootvrije bedrijfsauto willen financial leasen of kopen. Het is ook goed om te weten dat deze subsidie, net als de SEPP-subsidie, nog geldig is tot het einde van 2024. Als je deze subsidie aanvraagt, kun je als ondernemer maximaal een tegemoetkoming van 5000 euro per bedrijfsauto krijgen. Hiervoor moet je overigens wel eerst een aanvraag indienen, die vervolgens goedgekeurd moet worden. Verdiep je ook in de voorwaarden waar een auto aan moet voldoen. Zo moet het onder andere wel om een nieuwe auto gaan en mag de bedrijfsauto geen schadelijke stoffen uitstoten.

subsidie elektrisch rijden

MIA/Vamil

De milieu-investeringsaftrek, de MIA, is een subsidie speciaal voor de ondernemer. De ondernemer moet wel inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betalen om in aanmerking te komen voor de MIA. Je kunt de MIA aanvragen voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan: denk bijvoorbeeld aan een uitstootvrije bedrijfswagen. Deze moeten natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als dat zo is, kun je profiteren van belastingvoordeel. Dit omdat je met deze subsidie jouw winst kan verlagen en daardoor dus minder belasting hoeft te betalen. Deze subsidie wordt in de volksmond ook vaak gecombineerd met de andere subsidie: Vamil. Dit is een willekeurige afschrijving van 75 procent omtrent milieu-investeringen, waarbij je ook weer kunt profiteren van voordeel. Ook deze subsidie is speciaal voor ondernemers die duurzame keuzes maken. 

SVVE

Speciaal voor de vve’s is er ook een subsidie in het leven gebracht. Met deze subsidie kan een vve energiezuiniger worden gemaakt, door bijvoorbeeld plek te maken voor laadpalen op de parkeerplaats. Ook kun je advies vragen wat betreft oplaadpunten vanuit deze subsidie. Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden en daarbij horen natuurlijk ook laadpalen. Alleen (een deel van) de aanleg van deze oplaadpunten kunnen worden gedekt vanuit de subsidie. Daarnaast zitten er nog meer voorwaarden aan deze subsidie verbonden.

Gemeentelijke subsidies

Naast landelijke subsidies, kun je ook een kijkje nemen bij subsidies van jouw gemeente. Elke gemeente kan namelijk subsidies opstellen die alleen in die gemeente van toepassing zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld gemeentes waarbij je gratis een openbare laadpaal kunt aanvragen. Hiervoor gelden vaak wel voorwaarden, bijvoorbeeld dat het niet mogelijk is om bij jou thuis een laadpaal te plaatsen.

Geen bpm voor elektrische bestelwagen

Tot 31 december 2024 kun je als ondernemer nog gebruikmaken van de bpm-vrijstelling voor bedrijfswagens. Vanaf 1 januari 2025 komt hier verandering in: dan moet je namelijk wel bpm gaan betalen, zodat het voor zowel de ondernemer als voor de particulier wordt rechtgetrokken. Je betaalt bpm wanneer een auto in Nederland geregistreerd moet worden. Dit kan dus gaan om een nieuwe auto, of een occasion die uit het buitenland wordt geïmporteerd. 

Gelukkig is er nog wel een uitzondering gemaakt voor ondernemers die in een elektrische bestelwagen willen rijden. Hiervoor hoef je namelijk geen bpm te betalen. Er wordt namelijk gekeken naar de uitstoot van de wagen: hoe meer deze uitstoot, hoe meer bpm je moet betalen. Een elektrische bedrijfswagen stoot natuurlijk vrijwel geen schadelijke stoffen uit, waarmee je wordt beloond door geen bpm te hoeven betalen. 

Geen wegenbelasting voor elektrische wagen tot 2025

Tot 2025 kun je ook nog profiteren van een ander voordeel, namelijk dat je voor jouw elektrische wagen geen wegenbelasting hoeft te betalen. Houd er wel rekening mee dat daar vanaf 2025 verandering in komt. Het is dus nú het juiste moment om een elektrische auto te leasen bij 123Lease, zodat je nog kunt profiteren van de vrijstelling van de wegenbelasting. In 2025 hoef je bovendien nog niet het hele bedrag aan wegenbelasting te betalen, maar krijg je dit jaar nog 75 procent korting. De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van een aantal punten, zoals de uitstoot, het type auto en het gewicht. Houd er wel rekening mee dat elektrische voertuigen zwaarder zijn dan brandstofauto’s.

Nog meer voordelen van elektrisch rijden

Er zijn dus een aantal subsidies waar je gebruik van kunt maken als je elektrisch gaat rijden. Houd er wel rekening mee dat deze subsidies vaak gelden tot 2025: je kunt dus op het moment van schrijven nog maar even gebruikmaken van de subsidie. Elektrisch rijden levert gelukkig nog meer voordelen op.

1. Overal toegankelijk

Met de komst van de milieuzones en zero-emissiezones in steeds meer steden, ben je met een elektrische auto veilig. Een elektrische auto stoot namelijk geen schadelijke stoffen uit en dat betekent dat je gewoon welkom bent in deze zones. Deze zones zijn namelijk speciaal in het leven geroepen om voertuigen die milieuvervuilend zijn, te weren. Denk bijvoorbeeld aan dieselvrachtwagens en -personenauto’s.

2. Milieuvriendelijk

Daarnaast zijn elektrische voertuigen milieuvriendelijk, omdat ze vrijwel geen schadelijke stoffen uitstoten als je het vergelijkt met de brandstofauto. Dit is natuurlijk het grootste voordeel van elektrische voertuigen. 

3. Comfort

Een elektrische auto rijdt een stuk anders dan een brandstofauto. De auto trekt sneller op en is enorm stil. Je zult er dan ook snel achterkomen dat een elektrische auto erg comfortabel rijdt.