Je zakelijke leaseauto privé gebruiken: zo kun je dat doen

15 december 2024

Het hebben van een zakelijke leaseauto kan zo zijn voordelen opleveren. Denk maar aan de fiscale voordelen in het geval van financial lease. Maar, kun je deze zakelijke auto ook gebruiken voor privédoeleinden? Je kunt inderdaad een zakelijke auto privé gebruiken, maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan. Hieronder vertellen we van 123Lease aan jou hoe de vork in de steel zit.

Onder de 500 kilometers

Je mag prima in een zakelijke auto rijden voor een privéritje. Toch is het belangrijk om dit niet te vaak te doen, als je het betalen van bijtelling wil vermijden. In dat geval is het namelijk niet toegestaan om meer dan 500 kilometer privé te rijden. Zolang je onder die 500 kilometer-grens blijft, is het geen probleem om privé in jouw zakelijke auto te rijden zonder dat je bijtelling betaalt. Dit geldt voor zowel een auto die je hebt gekocht als een auto die je leaset bij 123Lease. Als je wel meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je wel bijtelling gaan betalen. 

Wat is bijtelling?

Als je in een zakelijke auto rijdt, wordt dat gezien als een bron van extra inkomsten. Als je deze auto ook nog eens privé gaat gebruiken, moet je hier belasting over betalen. De belasting wordt in dit geval ook wel bijtelling genoemd. Alle ins en outs over bijtelling lees je in deze blog.

privégebruik zakelijke leaseauto

Rittenregistratie

Om aan te tonen dat je onder die 500 kilometergrens blijft, is het belangrijk om jouw ritten bij te houden. Zo kun je dit ook aantonen bij de Belastingdienst en voorkom je dat je bijtelling gaat betalen. Je kunt deze ritten handmatig bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld in een notitieboek alle ritten opschrijven, of een app downloaden waarin je dit kunt noteren. Het kan wel zijn dat je hier niet altijd tijd voor hebt, of dat je het simpelweg vergeet bij te houden. In dat geval kun je er ook voor kiezen om een tracker in jouw auto te laten installeren. Deze tracker houdt dan automatisch bij welke ritten jij allemaal hebt afgelegd. Het is wel belangrijk dat je kunt aantonen welke ritten zakelijk waren en welke ritten privé waren. Je moet het zo nauwkeurig mogelijk doorgeven. Zo moet je doorgeven wat de begin- en eindbestemming zijn, hoeveel kilometer je hebt afgelegd en de bijbehorende tijdstippen.

Meer dan 500 kilometers: bijtelling

500 kilometer is minder dan je denkt. Je zit zo aan de 500 kilometer als je zo nu en dan een ritje aflegt in jouw privétijd. Als je boven de 500 kilometer uitkomt, moet je bijtelling betalen. Hoeveel bijtelling je moet betalen, is afhankelijk van het bijtellingspercentage. De hoogte van het bijtellingspercentage is afhankelijk van een aantal zaken.

Bijtelling aan de hand van uitstoot

Als eerste wordt het bijtellingspercentage bepaald aan de hand van de uitstoot. Aan de hand van de uitstoot wordt een bijtellingspercentage bepaald. Voor een elektrische auto betaal je op dit moment namelijk minder bijtelling dan een auto die wel CO2 uitstoot, zoals een brandstofauto of een plug-in hybride auto. 

Voor een elektrische auto betaal je op het moment van schrijven, in 2024, een bijtellingspercentage van 16 procent. Dit percentage geldt voor de eerste 30.000 euro van de catalogusprijs. Daarna betaal je het standaard bijtellingspercentage van 22 procent. 

22 procent is het standaardpercentage

Die 22 procent is dan ook meteen het standaardpercentage dat je betaalt voor alle andere auto’s. Of je nou in een hybride auto rijdt of in een dieselauto: je betaalt hierover 22 procent bijtelling. Je betaalt het bijtellingspercentage over de cataloguswaarde van de auto. Hoe hoger de cataloguswaarde is, hoe meer bijtelling je dus gaat betalen. Om zo min mogelijk bijtelling te hoeven betalen, is het dus ook zeker slim om te kijken naar de cataloguswaarde van de wagen.

Houd er rekening mee dat de bijtellingspercentages ieder jaar kunnen veranderen. Op dit moment betalen we 16 procent bijtelling voor een elektrische auto, maar in 2025 wordt dit al verhoogd naar 17 procent over de eerste 30.000 euro van de cataloguswaarde. In 2026 ga je de volle pond betalen voor de bijtelling, want vanaf dat jaar ligt het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s standaard op 22 procent. 

35 procent voor youngtimers

Er bestaat overigens wel een uitzondering. In dit geval hebben we het over de youngtimers. Een youngtimer is een auto die vijftien jaar of ouder is. Voor youngtimers betaal je namelijk een bijtellingspercentage van 35 procent. Je zult zeggen: dat is een enorm hoog percentage. Maar gelukkig wordt die 35 procent berekend over de dagwaarde van de auto. In dit geval betaal je dus een stuk minder bijtelling dan wanneer je het vergelijkt met een nieuwe auto. Het bijtellingspercentage van een youngtimer ligt standaard op 35 procent en er wordt in dit geval niet gekeken naar de uitstoot van de auto.

60 maanden

Het is ook goed om te weten dat het bijtellingspercentage voor 60 maanden, oftewel 5 jaar, wordt vastgelegd. Je kunt dus 60 maanden profiteren van hetzelfde bijtellingspercentage. Deze 60 maanden gaan in op het moment dat de auto is toegelaten in Nederland. Als de 60 maanden over zijn, wordt het bijtellingspercentage berekend aan de hand van de tarieven die op dat moment gelden. Zo kan het zijn dat je een auto gaat leasen bij 123Lease die drie jaar geleden in Nederland is geregistreerd, wat betekent dat je nog twee jaar het bijtellingspercentage betaalt dat op dat moment gold. Dit kan gunstig zijn, aangezien het bijtellingspercentage ieder jaar oploopt - in het geval van een elektrische auto.

Privé rijden in zakelijke auto is mogelijk, maar houd rekening met bijtelling

Je kunt dus prima jouw zakelijke auto gebruiken voor privédoeleinden. Je hebt in dit geval twee opties: óf minder dan 500 kilometer privé rijden en geen bijtelling betalen, óf meer dan 500 kilometer privé rijden en wel bijtelling betalen. Het is goed om je hierin te verdiepen, zodat je erachter kunt komen wat voor jou wel en niet uit kan. Kijk ook zeker naar de cataloguswaarde van de auto, aangezien dat een grote rol speelt in hoeveel bijtelling je uiteindelijk gaat betalen. Het bijtellingspercentage wordt namelijk berekend over de cataloguswaarde van de auto. Of in het geval van een youngtimer: de dagwaarde.

Weet je niet goed wat voor jou het meest voordelig is? Dan kun je contact opnemen met de experts van 123Lease. Wij zullen jou haarfijn uitleggen hoe het zit met het privégebruik van jouw leaseauto en voorzien je graag van advies.