Je elektrische leaseauto opladen: een stappenplan

04 december 2024

Het rijden in een elektrische auto is iets anders dan je gewend bent in een brandstofauto. Zo is letterlijk het rijden anders, maar je moet de auto natuurlijk ook opladen in plaats van voltanken. Hoe gaat dat opladen eigenlijk? Je wil natuurlijk wel weten hoe je jouw auto kunt voorzien van energie als je bij 123Lease een elektrische auto gaat leasen. Hieronder hebben we een stappenplan voor je op een rij gezet hoe je jouw elektrische auto kunt opladen.

Dit heb je nodig voor het opladen van jouw elektrische auto

Voor het opladen van jouw auto heb je een aantal attributen nodig: hieronder lees je welke dat zijn.

  • Laadpas
    Als je bij 123Lease een elektrische auto gaat leasen, komt de auto op jouw naam te staan. Daarom krijg je een laadpas thuisgestuurd. Met deze laadpas kun je openbaar laden, maar de laadpas kun je ook thuis gebruiken. Bovendien zie je met de laadpas hoeveel je hebt geladen en hoe duur deze oplaadbeurt was. Je krijgt namelijk een factuur thuisgestuurd met alle laadbeurten die op de laadpas zijn uitgelezen. Als je thuis jouw auto wil opladen, heb je niet per se een laadpas nodig. Je kunt overigens de laadpaal wel zo installeren dat dat wél nodig is. Zo kun je bijvoorbeeld laten instellen dat alleen jij gebruik kunt maken van de laadpaal en ook kun je het verbruik via de laadpas terugzien. Dit is misschien toch het overwegen waard om ook thuis gebruik te maken van de laadpas.
  • Laadpaal
    Een laadpaal is onmisbaar om een elektrische auto te kunnen opladen. Met een laadpaal voorzie jij jouw auto namelijk van elektriciteit met behulp van de laadkabel. Je kunt jouw auto opladen bij een openbare laadpaal, maar je kunt ook thuis een laadpaal laten installeren. Het is aan te raden om thuis een laadpaal te laten installeren, zodat je niet hoeft te laden via het stopcontact. Het laden via een laadpaal gaat namelijk een stukje sneller.
  • Laadkabel
    Het is goed om te weten dat er verschillende soorten laadkabels bestaan. In totaal zijn er vijf verschillende stekkers waarmee een elektrische auto kan worden opgeladen. Het aantal pinnen in de stekker geeft aan met welke kabel jij jouw auto kunt opladen. De meeste auto’s maken gebruik van de type 2-stekker, die je voor de 1-fase en de 3-fase kunt gebruiken. Bovendien zijn ook de openbare laadpalen van dit type voorzien. Deze kabel kun je herkennen aan de 7 pinnen. 
stappenplan elektrische auto opladen

Het opladen van een elektrische auto in stappen uitgelegd

Vooral als je nog nooit een elektrische auto hebt opgeladen, is het even wennen in het begin. Want, wat is eigenlijk de juiste volgorde voor het laden van jouw elektrische wagen? We zetten het stap voor stap voor je op een rij.

Stap 1: Parkeer de auto bij een laadpaal

Jouw auto parkeren bij een laadpaal is natuurlijk de eerste stap. Als je thuis gaat opladen, is het belangrijk om thuis een laadpaal te hebben. Dit kan een laadpaal zijn op jouw oprit, of een laadpaal bij jou in de buurt.

Als je openbaar gaat laden, is het belangrijk om te weten waar je die laadpalen kunt vinden. Gelukkig kun je hiervoor verschillende apps downloaden die je kunnen laten zien waar je openbare laadpalen kunt vinden. Deze app kan ook laten zien of de laadpaal in gebruik is of niet. Handig, want zo kun jij eenvoudig jouw route uitstippelen en alvast de laadpauzes inlassen.

Stap 2: Pak de laadkabel en stop deze in de laadpaal en in de auto

Daarna is het tijd om de laadkabel te pakken. Het is belangrijk om de juiste kant van de stekker in de laadpaal te steken. Kijk daarvoor naar de puntjes in de stekker. Ook moet je daarna de laadkabel in de auto steken.

Stap 3: Pak je laadpas tevoorschijn

Als je gaat laden, is het belangrijk dat je de laadpas pakt. Met een laadpas activeer je als het ware de laadpaal. Vaak gaat er een lampje branden als je de laadpaal hebt geactiveerd met de laadpas.

Stap 4: Wachten totdat de auto is opgeladen

Nu is het tijd om te wachten totdat de auto is opgeladen. Hoe lang dit duurt, verschilt per auto. 

Stap 5: Haal de laadpas langs de laadpaal

Als de auto is opgeladen, haal je weer de laadpas langs de laadpaal. Hiermee stop je het laden. 

Stap 6: Haal de oplaadkabel uit de laadpaal en de auto

Vervolgens kun je de oplaadkabel uit de laadpaal halen. Ook moet je de oplaadkabel uit de auto halen. Zorg ervoor dat je de laadkabel en de laadpas weer goed opbergt. Geef de laadkabel en de laadpas een standaard plekje in de auto, zodat je weer klaar bent voor de volgende laadbeurt.

De experts van 123Lease kunnen jou ook het stappenplan van het opladen van de elektrische auto uitleggen. Wij willen jou namelijk onbezorgd op weg laten gaan!

Tips voor het opladen van jouw elektrische auto

Als je jouw elektrische auto gaat opladen, kun je ook wel wat tips gebruiken.

1. Houd rekening met het type laadpaal

Ga op zoek naar een laadpaal waar jouw type laadkabel in past. Er zijn namelijk verschillende laadkabels, zoals net al werd benoemd. Het is zonde dat je een laadpaal hebt gevonden waar uiteindelijk jouw auto niet mee kan worden opgeladen.

2. Check welk laadpercentage voor jouw auto is aangeraden

Een auto kan tot 100 procent worden opgeladen, maar bij sommige auto’s is het slim om dit niet te doen. Sommige auto’s kunnen maar beter tot 80 procent worden opgeladen. Het is daarom verstandig om te checken tot aan welk percentage wordt aangeraden om jouw auto op te laden. Zo zorg je ervoor dat de accu langer meegaat. De experts bij 123Lease kunnen jou hier ook meer over vertellen.

3. Gunstig opladen

Ga je thuis jouw auto opladen? Dan is het slim om dit tactisch te doen. Ga bijvoorbeeld laden wanneer de zon op jouw zonnepanelen schijnt, of ga in de nacht laden als het daltarief geldt.

4. Denk aan je rijgedrag

Waar het rijgedrag bij een benzineauto kan leiden tot meer brandstofverbruik, geldt dat net zo bij een elektrische auto. Als je bijvoorbeeld veel ‘gas’ geeft in een elektrische auto, verbruikt de auto meer energie. Dit kan er dus ook voor zorgen dat jouw auto meer energie slurpt en dus de actieradius omlaag gaat. Als je zo lang mogelijk wil rijden in jouw elektrische auto, is het dus ook slim om na te denken over jouw rijgedrag.