Dit zijn de nieuwe bijtellingsregels van 2022
10 september 2021
Ieder jaar veranderen de bijtellingsregels. Nu 2022 alweer bijna voor de deur staat, is het belangrijk om je hier eens goed in te verdiepen. Wellicht heeft het ook wel invloed op jouw kosten. Hieronder lees je alles over de nieuwe bijtellingsregels van volgend jaar.
Bijtelling
Heb je een auto van de zaak, maar gebruik je deze ook voor privéritten? Dan is de kans groot dat je in je privétijd wel meer dan vijfhonderd kilometers in een jaar maakt. In dat geval moet je bijtelling betalen. Het is een soort van extra inkomst, omdat je mag rijden in een auto van de zaak. Echter, hangt de bijtelling af van een aantal factoren. Zo moet je minder bijtelling betalen als je rijdt in een elektrische auto, omdat deze schoner is voor het milieu. Ook wordt er gekeken naar de cataloguswaarde van jouw auto.
Het ‘normale’ percentage
In 2022 is het ‘normale’ percentage van de bijtelling 22 procent. Dit geldt voor auto’s die rijden op brandstof, dus voor benzine- en dieselauto’s. Dit percentage is echter niet veranderd door de jaren heen. Elke auto die namelijk meer dan een gram aan CO2 uitstoot, moet bijtelling betalen van 22 procent. Dit wordt dan ook gezien als het standaard percentage voor de bijtelling.
Het percentage voor elektrische auto’s
Als je rondrijdt in een elektrische auto, betaal je minder bijtelling dan het normale percentage. Dit komt omdat jij een steentje bijdraagt aan het milieu met jouw auto. Een elektrische auto stoot namelijk geen CO2 uit. Bovendien is dit ook nog eens een stuk voordeliger voor jouw portemonnee. Het bijtellingspercentage in 2022 verandert naar zestien procent. Dit geldt overigens wel voor een auto met een waarde tot aan de veertigduizend euro. Als je boven de veertigduizend euro komt, betaal je voor elke euro dat daarboven komt weer het normale percentage: 22 procent. Toch zijn de Eerste en Tweede Kamer hierover in beraad, want ze willen het bedrag van veertigduizend verlagen naar 35 duizend euro.
Geen bijtelling
Als je een auto leaset op basis van financial lease, heb je als ondernemer de keuze om geen bijtelling te hoeven betalen. Hiervoor moet je wel de auto tot jouw privévermogen omrekenen. Je kunt er namelijk voor kiezen om de factuur in jouw bedrijfsadministratie te verwerken, maar dit hoeft niet per se. Als je ervoor kiest om de factuur privé te betalen evenals alle overige kosten van de auto, maakt de auto deel uit van jouw privévermogen. Op die manier hoef je geen bijtelling te betalen.
Daarnaast hoef je ook geen bijtelling te betalen als je minder dan vijfhonderd kilometer per jaar aflegt voor privédoeleinden. Dit moet je wel kunnen aantonen aan de hand van een rittenadministratie.
Periode van vijf jaar
Het bijtellingstarief is vijf jaar geldig als de auto op kenteken wordt gezet. Hierbij blijft het percentage hetzelfde voor die periode, ook als er wordt gewisseld van eigenaar. Een elektrische auto die op 1 januari 2021 op kenteken werd gezet kent een bijtellingspercentage van twaalf procent, tot en met 1 januari 2026. Vanaf 2022 wordt het bijtellingspercentage dus verhoogd naar zestien procent en betaal je dit percentage voor een elektrische auto die op 1 januari 2022 op kenteken wordt gezet, gedurende vijf jaar lang.