De voordelen van zakelijk elektrisch rijden
20 september 2021
Een elektrische auto stoot geen vervuilende gassen uit, zoals CO2 en stikstofdioxide. Dat is een van de redenen waarom de overheid mensen stimuleert om een elektrische auto aan te schaffen of te leasen. Naast dat je een steentje bijdraagt aan het milieu, zitten er ook andere (fiscale) voordelen aan verbonden. Welke dat zijn, lees je hieronder.
1. Milieu-investeringsaftrek
De milieu-investeringsaftrek, ook wel MIA genoemd, is een regeling die jij van de winst van de onderneming mag aftrekken. Dit jaar mocht men tot 36 procent van het investeringsbedrag de MIA aftrekken van de winst. Dit percentage hangt echter wel af van jouw auto en hoe ‘groen’ deze is.
2. Vrijstelling van BPM en MRB
Net als particulieren betalen ook ondernemers geen BPM en MRB wanneer ze in een elektrische auto rijden. Tot 2025 kun je hier zeker nog je voordeel uit halen. De BPM, ook wel belasting van personenauto’s en motorrijtuigen genoemd, werd voorheen berekend door de hoeveelheid CO2 die jouw auto uitstootte. En aangezien elektrische auto’s geen schadelijke stoffen uitstoten ben je hiervoor vrijgesteld. Bovendien is daarbij ook de motorrijtuigenbelasting opgeheven voor elektrische auto’s om het elektrisch rijden nog meer te stimuleren.
3. Lagere bijtelling
Lease je als ondernemer een elektrische auto, of rijd je in een elektrische auto van de zaak? Dan is dat ook een stuk voordeliger als het gaat om bijtelling. Elektrische auto’s betalen namelijk een stuk minder bijtelling dan benzine- en dieselauto’s. Voor auto’s die een kenteken hebben gekregen in 2021 betaal je nog maar twaalf procent bijtelling, maar dit percentage zal ieder jaar oplopen. Bovendien betaal je dit percentage voor de eerste veertigduizend euro: voor het bedrag dat daarboven komt betaal je het ‘normale’ percentage. Dat is 22 procent.
4. Lokale subsidies
In sommige gevallen kun je een lokale subsidie aanvragen als je een elektrische auto aanschaft. Dit is namelijk in een aantal provincies en gemeenten mogelijk. Ook maken deze gemeenten en provincies in veel gevallen de aanschaf van een laadpaal aan huis aantrekkelijk. Hier zitten soms wel een aantal haken en ogen aan: bijvoorbeeld dat de laadpaal toegankelijk moet zijn voor iedereen. Check dit dus goed bij jouw gemeente of provincie.
5. Bespaar op brandstof en onderhoud
Hoewel elektrisch rijden niet gratis is, is het wel een stuk goedkoper dan het rijden op brandstof. Je betaalt namelijk gemiddeld elf euro voor honderd kilometer in een benzineauto. Dat tikt snel aan als je iedere dag op en neer naar jouw werk moet, of klanten moet bezoeken. Voor elektrisch rijden betaal je voor honderd kilometer gemiddeld maar 3,50 euro.
Daarnaast is een elektrische auto goedkoper in het onderhoud dan een brandstofauto. Dit komt omdat een elektrische auto minder onderdelen heeft dan een verbrandingsmotor. Ook is het regelmatig verversen van de olie verleden tijd, wat vaak wordt gezien als een vervelende klus.
6. Beter imago
Als ondernemer laat je aan de buitenwereld zien dat je om het milieu geeft wanneer je rijdt in een elektrische auto. Dit kan niet alleen een goed gevoel opwekken bij de klant, maar ook in de bedrijvenwereld. Wellicht spoor jij hen juist aan om ook elektrisch te gaan rijden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een groot deel van de mensen het belangrijk vindt dat ondernemers een maatschappelijk doel willen nastreven. In dit geval dus: beter omgaan met het milieu.