Als zzp’er een auto leasen: dit moet je regelen

17 juni 2024

Wanneer je een eigen bedrijf bent begonnen, dan is het natuurlijk van belang dat je diverse zaken op orde hebt. Zo is het goed om een start te maken aan je werkzaamheden, zorgen dat je de werkdruk aan kunt en je moet ervoor zorgen dat je je klanten eens gaat bezoeken. Voor dat laatste is het natuurlijk belangrijk dat je je gemakkelijk van A naar B kunt bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld als zzp’er een auto gaan leasen op de zaak. Op die manier kun je zonder problemen van afspraak naar afspraak. Het is echter wel van belang dat je een aantal zaken regelt als je het hebt over een auto leasen. Hieronder lees je precies wat je moet regelen als je als zzp’er een auto wilt leasen. Hieronder lees je precies wat je moet regelen als je als zzp’er een auto wilt leasen. Ook wij van 123Lease zouden jou een handje kunnen helpen met het vinden van een goede bedrijfswagen om te leasen.

1. Een juiste auto kiezen

Allereerst is het natuurlijk verstandig dat je een leaseauto bij 123Lease kiest die naadloos bij je past en natuurlijk bij je bedrijf. Zo kun je met gemak naar jouw zakelijke relaties rijden. Mocht je een eigen bedrijf hebben in de bouw, dan is het verstandig om gebruik te maken van een bestelwagen. Op die manier kun je al je gereedschap meenemen en andere attributen die je nodig hebt voor je werk. 

Mocht je meetings hebben door heel het land, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een personenauto. Zo kun je snel en eenvoudig naar de bestemming van je klant gaan. Kies ook voor een auto waar jij prettig in kunt rijden. Denk bijvoorbeeld aan een schakelauto of een automaat. Het is in ieder geval slim om een auto te kiezen die aan jouw wensen voldoet: je moet er immers heel wat kilometers in afleggen. Bij 123Lease kunnen wij jou goed op weg helpen om de juiste auto te vinden voor jouw bedrijf. Onze leaseadviseurs hebben jarenlange ervaring om te vertellen welke auto uit voorraad het beste bij jouw situatie past.

auto leasen zzp

2. Let op bijtelling

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de bijtelling van je leaseauto. Bijtelling moet je betalen als je met je zakelijke auto ook privé wilt gaan rijden, mocht je denken dat je per jaar meer dan vijfhonderd kilometer gaat rijden op privébasis. Het bedrag van de bijtelling wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Denk aan de cataloguswaarde van de wagen en het bijbehorende percentage. Zo betaal je voor een elektrische auto bijvoorbeeld minder bijtelling, aangezien dit bijtellingspercentage lager ligt. Dit percentage ligt namelijk op 16 procent over de eerste 30.000, in 2024. Anders ligt het bijtellingspercentage in 2024 op 22 procent.

Mocht je ervoor willen kiezen om alleen maar zakelijk te rijden, dan hoef je geen bijtelling te gebruiken en staat je auto volledig op de zaak. 

3. Verzekering voor je zakelijke auto

Daarnaast is het natuurlijk wel van belang dat je je nieuwe leasewagen goed gaat verzekeren. Zo kan het zijn dat je hebt gekozen voor financial lease. Deze leasevorm zorgt ervoor dat je financieel ook verantwoordelijk bent voor je eigen auto. Denk dan aan kosten zoals onderhoud en dus de verzekering van je auto waar je zelf voor moet opdraaien. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je af kan sluiten als het gaat om jouw auto. Zo is het in Nederland verplicht om minimaal gebruik te maken van een WA-verzekering. Mocht er een ongeluk gebeuren dat jij hebt veroorzaakt, dan hoef je niet te betalen voor de schade van een ander. Voor je eigen schade wel. 

Ook kun je kiezen voor een autoverzekering die alles verzekert, tot je eigen fouten en een fout van een ander. Mocht je dan tegen een paaltje opbotsen, mocht je iemand anders aanraken in de auto of als er hagelstenen deuken in je auto maken, dan is dit binnen no time opgelost door middel van deze verzekering. Deze verzekering staat ook wel beter bekend als de all risk-verzekering. Als laatste heb je ook een autoverzekering die er tussenin zit. Hier ben je ook verzekerd tegen bijvoorbeeld ruitschade door hagel, maar je moet wel geld betalen als je auto een paaltje raakt. Dit is de beperkt casco-verzekering. Op die manier is het dus verstandig om als ondernemer te gaan kijken wat de beste verzekering is voor jouw nieuwe leaseauto en kun je zonder problemen de weg opgaan.

4. Leasecontract

Als je een auto wilt gaan leasen, dan is het wel van belang dat je een leasecontract ondertekent waarin de voorwaarden staan beschreven en waar je rekening mee moet houden. 123Lease wil jou hierin ook ondersteunen, wij ontzorgen jou in het contact tussen jou en de bank, zodat alles soepel kan verlopen. 123Lease kan desgewenst ook contact tussen jou en de dealer leggen.

Een leasecontract kan op veel verschillende manieren in elkaar worden gezet. In de meeste gevallen wordt er de duur van het leasecontract opgesteld en worden de maandelijkse kosten met je overlegd. Het is echter wel van belang dat je met het leasebedrijf een akkoord kunt sluiten over de duur van het contract en de tarieven van de auto. Neem ook zeker een kijkje bij deze tarieven, die vaak bestaan uit het maandelijkse bedrag dat gepaard gaat met de looptijd, maar check ook de slottermijn. 

Kies dus sowieso een auto waar je de maandelijkse kosten van kunt betalen. Zo ben je niet voor je zakelijke leaseauto een dikke som in een keer kwijt, maar kun je maandelijks de auto als het ware aflossen. Bij financial lease heb je dan de mogelijkheid om na de duur van het contract de auto te houden. Bovendien levert financial lease nog een ander groot voordeel op, namelijk dat je gebruik kunt maken van fiscale voordelen zoals de teruggave van de btw. Kies dus een leasecontract dat haalbaar is voor jouw bedrijf en die aansluit op je financiën. 

5. Reclame op je auto

Als laatste heb je natuurlijk ook nog de auto en het model zelf. Je wilt er natuurlijk wel voor zorgen dat je genoeg reclame maakt met de auto: het is immers de auto van jouw bedrijf. En een bedrijf onder de aandacht brengen van mensen is natuurlijk erg gemakkelijk op de weg. Het is dus verstandig om na te denken over bestickering op de auto. Zo kun je bijvoorbeeld je logo op de auto laten bestickeren, je bedrijfsnaam, telefoonnummers of een mailadres. Op die manier kun je je bedrijf onder de aandacht brengen door middel van reclame op je gloednieuwe leasewagen. Bij financial lease is het bestickeren van jouw zakelijke auto geen probleem, aangezien de auto op economisch gebied al van jou is. Check natuurlijk wel altijd even de voorwaarden in het contract, die je samen hebt opgesteld met behulp van 123Lease.