5 eindejaarstips voor auto-eigenaren
06 december 2021
Het einde van 2021 is alweer in zicht. Het jaar is voorbijgevlogen, maar gelukkig is er nog wel tijd over om een aantal zaken te regelen als je eigenaar bent van een auto. Je kunt namelijk van veel fiscale voordelen profiteren. Hieronder praten we je bij.
1. Houd rekening met het veranderende bijtellingstarief
Wanneer je in een zakelijke auto rijdt heb je vaak te maken met bijtelling. Het tarief van deze bijtelling duurt vijf jaar. Wanneer jouw auto een kenteken heeft gekregen in 2016, betekent het dus dat de bijtelling verandert in 2022. Het bijtellingsbedrag zal 25 procent zijn in 2022. Voor elektrische rijders zal het ook veranderen. Dit tarief is nu nog 12 procent, maar zal in 2022 16 procent zijn. Dit geldt tot een cataloguswaarde tot 40.000 euro. Als de waarde van de elektrische auto hierboven zit, is het 22 procent.
2. Ga over naar elektrisch
Het wordt verwacht dat we over een aantal jaar de brandstofauto in moeten ruilen voor een elektrische. Er zijn al zelfs een aantal automerken die in 2025 alleen nog maar elektrische auto’s willen produceren. Het loont dus om nu al de overstap te maken naar de stekkerauto. Bovendien wordt de bijtelling van een elektrische auto alleen maar meer. Eigenlijk ben je al te laat, want in 2021 was de bijtelling maar 12 procent terwijl de bijtelling in 2022 16 procent wordt. Dit bedrag zal waarschijnlijk alleen maar oplopen door de jaren heen.
3. Vraag subsidie aan voor elektrisch rijden
Als particulier zijnde kun je bij aankoop een subsidie aanvragen als je rijdt in een elektrische auto. Deze subsidie is wel afhankelijk van de auto: 2000 euro voor een occasion en 3350 euro voor een nieuwe elektrische auto. Toch heeft niet elke automobilist recht op deze subsidie. Er kleven een aantal voorwaarden aan. De catalogusprijs van de auto moet namelijk tussen de 12.000 en 45.000 euro zijn en de actieradius moet ten minste 120 kilometer zijn. Daarnaast geldt deze subsidie niet voor zakelijke rijders. Ook is het belangrijk om te weten dat het potje van deze subsidie op kan raken. Wees er dus op tijd bij en vraag voor 3 januari 2022 deze subsidie aan. Dit kan wanneer het koop- of leasecontract is afgesloten bij een erkend bedrijf.
4. Privégebruik op de btw-aangifte
Wanneer je rijdt in een auto van de zaak maar je deze ook voor privéritten gebruikt, is het belangrijk om dit door te geven in de allerlaatste btw-aangifte van dit jaar. Je moet namelijk btw betalen over de gereden kilometers die je in privétijd hebt afgelegd. Als je deze kilometers niet hebt bijgehouden, kun je gebruikmaken van een forfaitaire correctie. Dit is 2,7 procent van de catalogusprijs van de auto. Voor auto’s van een onderneming die al vijf jaar of langer worden gebruikt geldt een percentage van 1,5 procent.
5. Vraag MIA en Vamil aan
Wanneer je als ondernemer rijdt in een milieuvriendelijke auto, kom je in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit kan jou veel belastingvoordeel opleveren: het kan wel oplopen tot 12 procent. De percentages verschillen per situatie en in 2022 wordt de MIA verhoogd naar 27, 36 en 45 procent. Om in aanmerking te komen voor de MIA en Vamil moet je je aanmelden bij rvo.nl. Dit moet binnen drie maanden gebeuren nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan.