Bijtelling

Bijtelling per uitstoot

De bijtelling is een vorm van belasting, omdat het rijden in een auto van de zaak wordt gezien als extra inkomsten. Dat geldt voor zowel werknemers als voor ondernemers. Deze bijtelling wordt over het algemeen berekend aan de hand van de cataloguswaarde van de auto. Er wordt, aan de hand van de auto of bedrijfswagen waar je in rijdt, een percentage bepaald dat vervolgens bij jouw belastbaar inkomen of belaste winst wordt opgeteld.

Wat is bijtelling en hoe werkt het

Omdat de bijtelling het inkomen waarover je belasting moet betalen verhoogt, moet je dus meer belasting betalen. Het zou ook kunnen zijn dat je door de bijtelling in een hogere belastingschaal komt. Daardoor kan het netto bedrag van de bijtelling zelfs iets hoger zijn dan waar je eerst op had gerekend. Het is dus verstandig om niet zomaar even een auto van de zaak uit te zoeken maar goed de voordelen en nadelen ervan te vergelijken. Je kunt ook kijken naar mogelijkheden om die bijtelling zo laag mogelijk te houden.

Bijtelling privé/zakelijk

De Belastingdienst hanteert voor werknemers en ondernemers een afwijkende methode om de bijtelling te berekenen. Bij werknemers wordt de bijtelling bij het belastbaar inkomen opgeteld. De bijtelling van ondernemers loopt niet via de loonbelasting maar is de bijtelling een correctie op de winst. Het netto bedrag van de bijtelling zou in beide gevallen, mits het om een gelijke auto en even hoog inkomen zou gaan, hetzelfde moeten zijn.

Bijtelling berekenen

Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto. Bij auto’s met geen uitstoot is de bijtelling 4% van de cataloguswaarde. Bij alle andere nieuwe auto’s is de bijtelling momenteel 22%. De overheid stelt deze percentages ieder jaar opnieuw vast. Het bijtellingspercentage staat voor 5 jaar vast vanaf de datum van de eerste tenaamstelling van het voertuig. De afgelopen jaren zijn er afwijkende percentages gehanteerd, met name voor auto’s met een verminderde uitstoot. Daarom zie je bij aanbiedingen van jong gebruikte auto’s wel eens staan dat de bijtelling 7, 14 of 15% bedraagt.

Youngtimerregeling

Bij auto’s van 15 jaar en ouder is de bijtelling ongeachte de uitstoot 35%. Dat percentage geldt dan niet voor de cataloguswaarde maar voor de dagwaarde van de auto. Meestal is dat de prijs waarvoor je de auto aanschaft. Omdat de dagwaarde van een auto van die leeftijd beduidend lager is dan de nieuwprijs, is deze zogenaamde youngtimer-regeling qua bijtelling best wel gunstig. Je rijdt dan natuurlijk wel in een oudere auto met meer kans op hoge onderhoudskosten.

Bijtellingspercentages

Onderstaand een overzicht van de bijtellingspercentages van de afgelopen jaren en voor de komende jaren.

CO2 uitstoot20152016201720182019202020212022
Geen4%4%4%4%4%*4%*4%*4%*
1-50 g/km7%15%22%22%22%22%22%22%
51-82 g/km14%21%22%22%22%22%22%22%
83-106 g/km20%21%22%22%22%22%22%22%
107+ g/km25%25%22%22%22%22%22%22%
15+ Jaar oud**35%35%35%35%35%35%35%35%

* De korting op bijtelling voor elektrische auto’s vanaf 2019 is geldig tot 50.000 euro, daarna is de bijtelling dus 22%.

** Het bijtellingspercentage wordt bij auto’s van 15 jaar en ouder over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde berekend.

Om een indicatie van de bijtelling te krijgen, moet je eerst de cataloguswaarde plus de meerprijs van de eventuele opties weten. Aan de hand van het bijtellingspercentage kun je uitrekenen welk bedrag er bij jouw belastbare inkomen wordt opgeteld. Daarna is het zaak om te kijken in welke belastingschijf je valt zodat je ook weet met welk belastingpercentage je moet rekenen. Als je dat percentage weet, dan kun je zo uitrekenen hoeveel extra belasting jij voor de auto van de zaak moet betalen.

Netto bedrag bijtelling

De cataloguswaarde maal bijtellingspercentage is het netto bedrag dat er bij je inkomen wordt opgeteld. Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met het belastingpercentage en deel de uitkomst daarna door 12. Als je door de bijtelling in een hoger belastingtarief bent gekomen, dan zal een deel van de bijtelling nog in het lagere tarief vallen. De netto bijtelling kan daardoor iets lager uitvallen.

Let ook op de toeslagen en BTW-correctie!

Houd er rekening mee dat de verhoging van jouw belastbare inkomen ook van invloed is op zaken als huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Op de website van de Belastingdienst kun je middels een proefberekening controleren of dat inderdaad zo is. Ook moet bestaat er, als bij de aanschaf van de auto BTW is verrekend en de auto privé wordt gebruikt, een zogenaamde BTW-correctie. Er moet BTW worden afgedragen voor het aandeel dat de auto privé wordt gebruikt.